Terug naar overzicht

Portfolio » Winkel met Appartementen Den Bosch

In opdracht van Movement Real Estate en Mobion Group begeleidden wij de nieuwbouw van een winkelpand met 3 appartementen in de binnenstad van Den Bosch. Vocus architecten BNA uit Bussum heeft als architect met ervaring voor binnenstedelijk bouwen een bijzonder ontwerp gerealiseerd.

In dit gedeelte van het Bossche middeleeuwse centrum zijn alle facetten van het binnenstedelijk bouwen aanwezig: herstel van monumentaal stadsgezicht, sloop van vervallen betonconstructies, vervangen van leegstaande bovenetages in winkels en woningen, weinig beschikbare bouwruimte en behoud van oude monumentale delen, zoals bouwmuren, tongewelfkelders en zelfs middeleeuwse bakovens naast een gedempte Dieze. Middels een nieuwe interventie wilden we op deze plek de Bossche sfeer terugbrengen. De ontwikkeling voorziet in een winkelpand voor modezaak The Sting op de begane grond en eerste verdieping. Daarboven liggen drie stadswoningen in twee lagen. Het nieuwe pand is in aanbouw en wordt medio 2012 in gebruik genomen.

De crux van de opgave lag in de realisatie van een tweelaags winkeloppervlak van ruim 1000 m², met in het midden een gewenste vrije hoogte van ruim 5 meter, én de ontsluiting van woningen met bergingen en parkeerplaatsen op historische bodem van een oude binnenstad.

Het principe van de tweelaagse winkel voert terug naar de periode van voor de Tweede Wereldoorlog, de tijd van het modemagazijn van de Gebroeders Vinke. Het uitgangspunt voor de nieuwe voorgevel met vierdeling en brede houten winkelpui sluit dan ook aan bij het gevelbeeld uit de periode 1922 - 1933. De nieuwe achtergevel aan de Tolbrugzijde is een nieuwe eigentijdse invulling met dubbele kapconstructie. Aan deze zijde liggen de parkeerplaatsen, bergingen en entree van de woningen.

Vanuit onze rol hebben wij in nauwe samenwerking met opdrachtgever en architect ondersteuning geboden bij het vergunningentraject, de aanbesteding en de uiteindelijke realisatie. Een geslaagd project op een bijzondere locatie.

Opdrachtgever: Movement Real Estate en Mobion Group

Architectuur: Vocus architecten BNA Bussum.